Fairtrade

Wijk bij Duurstede heeft vanaf de 90er jaren een Wereldwinkel gehad. De eerste jaren met een kraam op de markt, daarna in 1997 met een winkel in de Malleborduurstraat en per 2017 met een winkel in de Peperstraat.

De doelstelling van de Wereldwinkel is in de loop der jaren veranderd.

Vanuit origine was het een plek waar men:

• voor weinig geld artikelen kon kopen waarmee je arme producenten in verre streken (Afrika/Azië) kon ondersteunen,
  • producenten een eerlijke inkoopprijs kon bieden waarmee ze in hun levensonderhoud konden voorzien,
  • de samenleving bewust wordt gemaakt van het schrijnend verschil in leefomstandigheden tussen hier en daar.

Inmiddels is aan deze doelstellingen ruimschoots voldaan, de Wereldwinkel is een begrip geworden voor eerlijke inkoop en vele grootwinkelbedrijven hebben de kans waargenomen om daarvan een graantje mee te pikken, dit alles ten gunste van eerlijke handel.

Inmiddels zijn door de enorme vraag naar Fairtrade artikelen vanuit deze grootwinkelbedrijven de kleine producenten waarmee het allemaal begon inmiddels weggeconcurreerd door grote souvenir fabrieken en massa producenten in Afrika/Azië alwaar de lokale kleine producenten nu een redelijke boterham kunnen verdienen.

Dit betekende ook dat de succesformule van de Wereldwinkels achterhaald was:

• voor weinig geld koop je nu deze artikelen bij de grootwinkelbedrijven,
  • een eerlijke inkoopprijs voor producenten is veelal verworden tot een redelijk lokaal salaris,
  • de samenleving is inmiddels bewuster geworden.

Helaas heeft de Wereldwinkel geen pas kunnen houden met deze ontwikkelingen en niet bijtijds bijgestuurd of kunnen bijsturen. We moeten  constateren dat door het ontbreken van een bedrijfsplan, een marketingplan en/of een communicatieplan, er geen duidelijke visie en inrichtingsplan kon worden opgesteld. Hierdoor besloot personeel, vanwege het ontbreken van een gewenste duidelijkheid, te stoppen; nieuw personeel was zeer moeilijk te vinden. Daarnaast bleken de locaties in de Peperstraat niet over die aanloop te beschikken die noodzakelijk was om een Wereldwinkel in oude stijl te continueren. De omzet liep gestaag terug, er waren geen nieuwe initiatieven met als gevolg: de Wereldwinkel sloot haar deuren.

Velen zouden nu zeggen, helaas maar het leven gaat door en de ontwikkelingen kun je niet tegenhouden.

Wij zien echter nog steeds potentie voor eerlijk zakendoen -Fairtrade- dus.

Ontwikkelingen kun je niet tegenhouden maar je kunt er ook mee leren omgaan en je visie daarop aanpassen:

• De hiërarchische wijze waarop de Wereldwinkel zaken deed dient omgezet te worden in een meer zakelijke aanpak en veel meer in overleg met alle directbetrokkenen; zij kennen de wensen en vragen van (potentiele) klanten immers.
  • Geen concurrentie met bestaande winkeliers maar aanvullend zijn.
  • Geen grote winsten verwachten maar zelfvoorzienend zijn; voorzichtig investeren met als doel dat op termijn (5 tot 7 jaar) deze wijze van Fairtrade wordt overgenomen door een bestaande organisatie (VVV?) of andere NGO-organisatie of zelfs een winkelier die de activiteiten toevoegt in een bestaand pand en die kansen ziet om deze Fairtrade gedachte verder te continueren.

Wij willen werken met vrijwillig(st)ers die:

• toekomstverwachtingen hebben,
  • weer terug in het arbeidsproces willen en hiermee werkervaring opdoen.
  • hun werkzame leven hebben afgesloten maar graag bereid zijn om een jongere generatie te leren, te onderwijzen en te begeleiden.

Wij zijn sinds 1997 actief betrokken bij het reilen en zeilen van een Wereldwinkel, als vrijwilligster voor inkoop, inrichting, presentatie en verkoop. Bovendien beschikken wij over de zakelijke ervaring in het opzetten van organisaties en bedrijven aanwezig.

Ons ultieme doel voor het opzetten van een Fairtrade kiosk is dat wij, na ons werkbare leven, graag kennis en kunde willen teruggeven aan de maatschappij, specifiek de samenleving in Wijk bij Duurstede. Onze hoop is om een ietwat betere wereld achter te laten dan die waarin wij momenteel leven.