Zondag 29 april

We hadden afgesproken dat we om 9.00 zouden vertrekken. Eerst gebruik gemaakt van een heerlijk ontbijt buffet. De koereigers en de aapjes liepen om ons heen. We verblijven met onze kamers in een prachtige tropische tuin die wel een buitje kan gebruiken door het stof uit de Sahara. Het is door de stof erg bewolkt de vochtigheid is erg hoog. Dus dat is transpireren.

In het hotel ontmoetten we de directeur (Yusuf) en onderdirecteur (Akeem), twee over enthousiaste mannen (zelfs iets meer dan enthousiast) en die binnen de kortste keren het hotel op zijn kop hadden staan met hun vrolijke gespring en gelach. Ze waren blij om ons te zien want de verwachtingen zijn hoog gespannen.

Onderweg naar de bouwplaats zien we op de straten veel bedrijvigheid in de vorm van vrije verkoop van allerlei producten. Op de bouwplaats aangekomen worden we welkom geheten door de docenten van de school. Iedereen is even vriendelijk en hartelijk. De confrontatie met de klassen en leeromgeving was schokkend!! De kinderen verblijven in een ruimte waar wij in Nederland nog niet eens ons paard inzetten. Ze begonnen direct spontaan te zingen en waren duidelijk op de hoogte dat wij kwamen. Deze leerlingen kwamen zelfs op zondag nog extra lessen volgen, zo toegewijd zijn ze om te leren.

Het uitpakken van de materialen en gereedschappen begon en iedereen vond daarin zijn weg. Voor hen die voor de eerste keer meegaan met een bouwreis is het wel even wennen: Wat moet je nu eigenlijk doen op zo’n moment? Krijgen we dit wel allemaal gedaan? Waar gaan we het eerste aan beginnen?

Na wat overleg en sturing had iedereen wat te doen en liepen we natuurlijk op tegen dingen die we niet hadden verwacht, zoals: te weinig druk op het water voor de hoge drukreiniger, te korte waterslangen en aansluitingen. Toch werd er een begin gemaakt met het afspuiten/schoonspuiten van de muren met een hoge drukspuit die door familie van een deelnemer is geschonken, het maken van de cijfers (zie foto), het aanbrengen van de spandraden voor het zeil, er werd gewinkeld (verf, plafondplaten en dergelijke), het slijpen van het dambord wat op de beerput is aangebracht en het leeghalen van de lokalen. Dit was het voor de ochtend.

Om 13.00 uur op naar het hotel voor een zeer uitgebreid lunchbuffet. Daarna weer gelijk op pad.

Het zeil werd opgehangen (gesponsord door Svensson), het schoonspuiten van de buitenmuur en van twee lokalen, het aanbrengen van verf op het dambord. Deze laatste taak werd al gauw overgenomen door de kinderen en docenten van de school.

Om 17.00 uur werd er opgeruimd en gingen we naar het ommuurde stuk grond waar de nieuwe school gerealiseerd zal gaan worden. Het was een autorit van minimaal een ½ uur over een hobbelige zandweg.

We waren erg onder de indruk, want de gehele muur stond er. Dit hadden we niet verwacht, er waren zelfs poeren aangebracht. De kinderen waren in zeer grote getale op ons afgekomen en konden niet van ons afblijven, er kwamen er steeds meer en meer bij!

Er stond vandaag ook één van de hoogte punten van deze reis op de agenda. We gingen een wiel voor de waterput ophangen, zodat ze op een goede en veilige manier water kunnen putten. Dit gebeurde onder zeer grote belangstelling van baby’s van drie weken oud tot bejaarde Gambianen. Terug naar het hotel: een borrel, douchen, lekker eten en dan op tijd naar bed.

Dit bericht is geplaatst in Gambia 2012. Bookmark de permalink.