De eerste week

Verslag voorbereidende werkzaamheden door Willem, Wim, Gert en Jan M. door Jan M.

Zaterdagmiddag 31 januari zijn we vertrokken uit een windering nat klimaat richting Gambia. Wij genoten op voorhand al van de warmte daar. Met een tussenlanding in Farao (Portugal) alleen om te tanken, rond middernacht aangekomen. Gelijk bij de douane waren de gevolgen van de recente onlusten al merkbaar. Meer dan verscherpte controles en daar door een lange wachtrij voor de afhandeling.

We werden vervolgens op hartelijke manier ontvangen door Kaddy (zoals wij haar ook kennen) en door een vaste chauffeur Yaya, die Willem en Jan M. al kenden van hun laatste bezoek in november.

Op naar onze nieuwe locatie Lemon Creek i.p.v. de voor vele bekende locatie Senegambia hotel.

Wij schrokken toen we vanaf de weg een zeer hobbelig weggetje in moesten rijden om bij het hotel te komen. Vervolgens, voor ons gevoel heel stuk, via allerlei trappen en trapjes over het terrein, kwamen wij bij onze de kamers.

Toen wij de kamers in kwamen werd het, wat negatieve gevoel, al een stuk minder. Een ruime kamer, naar Gambiaanse begrippen keurig afgewerkt (er is altijd wel wat te zeuren).

Toen het licht werd de volgende morgen, keken we uit op een mooi geaccentueerd terrein, met zicht op de oceaan. Ons gevoel over het hotel werd al weer veel beter en positief, zeker ook nadat we een goed ontbijt voorgezet hadden gekregen, met uitzicht op de oceaan.

Conclusie, dit hotel is een stuk goedkoper en zeker niet slechter dan het Senegambia hotel, misschien wel beter. Het enige nadeel is de (koude) wind die aan komt zetten vanaf de oceaan en goed merkbaar is op het terras.

Zondag ons eerste bezoek aan de school. Anders dan in de voorgaande keren, zag het er goed en opgeruimd uit. Zaken die Willem en Jan M. in november hadden afgesproken (ramen, deuren, dakconstructie etc.) waren voor het grootste deel uitgevoerd, soms iets anders, of gedeeltelijk maar we kunnen daar wel mee verder.

De dagen daarna, maandag dinsdag en woensdag waren erg rommelig doordat eerst Wim af moest haken omdat hij zich totaal niet goed voelde en rond de middag op zijn hotel kamer werd afgeleverd. Willem voelde zich ook niet goed maar bleef, tegen elk advies in, wel doorgaan. De volgende dag ging het echt mis met Willem, hij ging toen naar het hotel, terwijl Wim weer wat opknapte. Gert en Jan M. hadden gelukkig nergens last van en zijn gewoon door gegaan.

Omdat we de situatie rond Wim en Willem wilden afwachten werd de geplande reis van Wim, Gert en Jan M. naar Georgetown 1 dag naar achteren geschoven.

Woensdag waren beide zieken weer op de school en voorzichtig aan ging en gaat het beter met hen.

Woensdagmiddag werden we vereerd met het bezoek van de heer Kouaty (de inspecteur) die aangaf nog steeds heel happy te zijn met ons en de school. Hij vindt dat de leerkrachten (Kaddy en Mr. Sey) heel goed werk leveren. Met hem is verder gesproken over, hoe gaan we verder gaan zonder Sannabou (die het contract niet wilde tekenen) en over de plek van de toiletten als bedacht. Daar was hij het gemotiveerd niet mee eens en wij hebben hem inmiddels een nieuw voorstel gedaan waar hij wel blij van werd.

Donderdag en vrijdag zijn Wim, Gert en Jan M. met Yaya naar GeorgeTown gegaan. Wij hebben overnacht in GeorgeTown, dat is toch wat anders dan ons hotel. Een reis waarbij je het land Gambia wel beter leert kennen. Soms dor soms groen. Veel plaatsen met meertjes en vennen waar rijstvelden liggen. Veel, heel veel politie en militaire controles. Verder weinig toeristische trekpleisters.

Wat hebben we verder gedaan op de school. Gestart met aanpassen van de keuken/container om aan de achterzijde een bakoven te maken. De ruwbouw is klaar. Vervolgens een verhoogde vloer in de service gang, om alle gereedschappen uit de keuken/container daarin te plaatsen. De gehele stalen dakconstructie min of meer op hoogte gesteld en vast gezet aan de muren.

Wij hebben de gaten (laten) graven voor de 2 trampolines. Gert, Wim en Jan M. zijn ook nog een bezoek wezen brengen op de school van de Stichting Maladah (uit Maarn) om te kijken en te leren hoe zij e.e.a. hebben uitgevoerd. Verder nog heel veel kleinere zaken geregeld.

Zaterdag heerlijk gegeten op “ de Strip” en vervolgens rond middernacht de andere reizigers begroet en afgehaald.

Vanaf nu zal Etienne de schone taak op zich nemen om u verder te informeren.

Dit bericht is geplaatst in Gambia 2015. Bookmark de permalink.