Dinsdag 1 mei 2012

We zijn met z’n allen afgereisd naar de bouwplaats, om 7.00. Hier werden de voorbereidende werkzaamheden verricht voor de verdere dag. Om 8.30 gingen alleen de vrouwen op stap met Yusuf om inkopen te doen. Op ons lijstje stonden 5 matrassen, diverse lakens en zijl. Dit gaan we gebruiken voor de rustruimtes voor de kleinsten en wat grotere kinderen. Deze ruimtes zijn gekoppeld aan de klassen.

Wij hebben de bus tot onze beschikking en na 5 matrassen aangeschaft te hebben, dit na veel gepingel, konden deze op de imperial van de bus vastgemaakt worden. Op naar de groothandel in verf en aanverwante artikelen. Er moest weer heel wat ingekocht worden want tijdens het schilderen van de muren (die erg droog zijn), wordt er de verf snel in opgenomen. Wij als vrouwen vonden het belangrijk om zeil en lakens voor de matrassen, die op de grond liggen, te kopen. Dit ter bescherming voor plas en dergelijke. De lakens en het zeil hebben we weer na veel gepingel op de plaatselijke markt gekocht.

Al lopend op deze markt moesten onze magen zeer sterk zijn want de hygiëne is ver te zoeken! Met name vlees en vis gaat gepaard met veel vliegen. De opstelling van de markt is zeer kleurrijk. Vrouwen in prachtige kledij met passende sjaals om het hoofd gedrapeerd, baby achterop de rug en de voeding voor de baby aan boord. Huilt de baby wordt die direct aangelegd zonder verdere schroom voor de omgeving. Na enige tijd zijn we voor alle boodschappen geslaagd en konden we afgeladen met boodschappentassen terug keren. De temperatuur was inmiddels behoorlijk opgelopen.

In de tussentijd hebben de mannen veel werk verzet, o.a. het schoon spuiten van twee  van de acht klaslokalen. Tijdens onze werkzaamheden zijn we erg afhankelijk van de stroom, als deze uitvalt kunnen we de compressor niet gebruiken en als er ook geen druk op het water zit kunnen wij het hele dag wel schudden. Dat is vandaag het geval en daardoor is het de hele dag door improviseren, dit gaat ons allen goed af!

Ook is er begonnen met het uitfrezen van het “mens erger je niet” spel, dit door Ad wat precies bij hem past (mens erger je niet). Tijdens deze werkzaamheden waren er geen kinderen op school aanwezig, dit i.v.m. de dag van de Arbeid. Wat ook hier gevierd wordt. De leerkrachten waren wel aanwezig. Dit gaf extra hulp want ook zij steken de handen uit de mouwen, zij zijn net zo als de kinderen erg leergierig. Naast de leerkrachten komen ook andere uit de omliggende omgeving helpen. Het merendeel zijn ouders van leerlingen/oud leerlingen. We hebben deze ochtend voor het eerst op een open vuur bouillon gekookt want door de hitte is het heerlijk om iets pittigs te drinken.

Naast dit alles is ook begonnen met het spuiten van twee veranda’s. Deze waren cement grijs en zijn nu wit. Het geheel heeft hierdoor een fris uiterlijk gekregen. Verschillende schoolbankjes zijn eigenlijk aan vernieuwing toe maar worden door Dick en zijn helpers voorzien van nieuwe tafel- en zitbladen. Hij wordt hierbij veel geholpen door oud leerlingen en huidige leerlingen van de school. Een schuurmachine zou hun tempo niet bij kunnen houden. De dames houden zich bezig met het verven van de letters en het sjabloneren met passende sjablonen (ze worden steeds enthousiaster).

’s Middags na de lunch werd er natuurlijk weer hard gewerkt en waren we pas om 18.00 uur klaar. Het resultaat: twee lokalen afgerond! Opvallend is dat als iedereen klaar is, Willem begint te werken.

Voor een aantal van ons ging het lampje uit de andere gingen naar een plaatselijke bar. Hebben daar een biertje gedronken en waren door de zeer harde muziek gelijk weer in het hotel terug.

Dit bericht is geplaatst in Gambia 2012. Bookmark de permalink.

6 reacties op Dinsdag 1 mei 2012

 1. Den Hoed Quality Printing B.V. schreef:

  Beste allemaal,

  Wat verzetten jullie een werk. Enorm veel respect voor jullie inzet en doorzettingsvermogen. Wij zijn trots op jullie. Knap werk en een fantastisch resultaat.
  Wij wensen jullie een goede reis terug en hopen jullie allemaal weer veilig in Nederland te kunnen begroeten.

  Groeten,
  Timo den Hoed en Jan Willem Nota.

 2. Anna en Peter schreef:

  Hallo allemaal.
  Wat hebben jullie weer een hoop meegemaakt en mooie dingen gezien. Marianne dit was zeker wel erg goed bevallen, Nu het is hier echt koud en ik geef jullie een goede raad, zorg dat je dikke kleding bij de hand hebt want het beloofd hier ongeveer een 12 graden zondag te worden. Hoe warm is het daar en hebben jullie daar ook lekker te eten en niet zoals in India kip met rijst en rijst met kip? Nu wij wensen jullie nog een fijne zaterdag en een goede vlucht naar nederland terug . Marianne tot zondag .
  Groetjes van ons uit Wolvega

 3. JAN BROUWER schreef:

  Hallo allemaal,
  het ziet er goed uit wat jullie daar doen!
  Alleen iets van electra zie ik nog niet maar dat geef helemaal niet want jullie zijn allemaal lieve, gemotiveerde lichtjes………….
  En anders hoop ik dat Marianne jullie de folders ELECTRA VOOR BEGINNERS van
  een bekend DOE HET ZELF ZAAK heeft gegeven.
  Want ik zit nog in mijn bouw-stop al als ik dit zie begint het te kriebelen.
  *KEEP UP THE GOOD WORK*
  Bedankt voor leuke verslagen, zodat we jullie kunnen volgen.
  Succes Marianne, ik zal de 3067 foto’s en 432 filmpjes later wel zien, ik zal er een paar voor vrij nemen!
  P.S. Ad mis je me al als zijnde je BACARDI-COLA maatje of heb je een nieuw maatje gevonden ( als dat zo is voel ik het wel een beetje als VREEMGAAN ).
  GROETJES uit een bewolkt SOEST
  JAN BROUWER

 4. Familie Turenhout schreef:

  Hallo lieve mensen, liefste pipa en mama!!

  Wat doen jullie een hoop in de grote hitte!!!
  Ik dacht: “dat valt wel mee”, maar na gegoogled te hebben naar het weer, verscheen het in beeld: 42 graden overdag en 26 in de nacht. Mijn hemel, wat een temperaturen!!
  En dan nog zoveel werk verzetten!! Ik ben enorm trots op jullie!!
  Geniet nog even van de laatste dagen en goed blijven drinken hoor!!
  Dikke kussen van ons allemaal uit Diemen!
  Beantwoorden

 5. Gerrie en Wout schreef:

  Hallo Cees en Margreet,
  Ook wij hebben genoten van al die mooie verhalen en het vele vrijwilligerswerk wat jullie daar doen. Je ziet resultaat en je ziet ook meteen waar je het voor doet. Is er geen gironummer bekend om eventueel een bijdrage te storten voor al die verf en aanverwante artikelen?
  Groeten en gauw tot ziens.

 6. Hennie en Dominique schreef:

  hallo Cees en Margreet en alle andere,
  Wat een verhalen, en chapeau aan diegene die het zo mooi kan opschrijven.
  Zo te lezen hebben jullie echt naar jullie zin, ondanks het zware werk welke julllie moeten verrichten.
  ik heb even de diverse soorten vogels opgezocht op internet en ik geloof graag dat het uitstapje naar het natuurpark een mooi verzetje was. Cees hopelijk ben je al van de schrik bekomen?
  Groetjes aan iedereen en nog lekker genieten .

Reacties zijn gesloten.