Woensdag 2 mei 2012

Iedereen gaat verder met zijn werkzaamheden. Atie blijft thuis, hoest en heeft een dikke keel. Wel is ze deze middag weer mee geweest.

De lokalen die klaar zijn zien er geweldig uit. Vandaag kregen dus vier klassen les in hun verfriste onderkomen. Gelijk aan het begin werden ze door Yusuf en de Meesteres streng toegesproken: niet schrijven op de muren, geen stoelen en tafel er tegen aan zetten en vooral: zorg er voor dat het lokaal netjes blijft! Dit zal nog wel heel even duren want dit past totaal niet bij hun opvoeding. Om de bouwers te bedanken wordt er door elke klas een belofte afgelegd, een danklied gezongen en werden nogmaals bedankt. Helaas is niet iedereen hierbij aanwezig geweest. Ze waren druk aan het werk.

Er zitten vandaag ongeveer 80 leerlingen op het plein om hun lessen te volgen, het was veel rustiger dan afgelopen maandag. Dit had wel te maken met de leeftijd. We hebben met twee ploegen twee lokalen opgeknapt. Een aantal mannen stonden rond een emmer met verf, veel commentaar en opmerkingen richting de dames. Deze emmer verf was gisteren door dames gekocht en bleek groen te zijn en dat was namelijk niet de bedoeling. De dames waren er namelijk op uit gestuurd om blauwe verf te kopen en niet groen! Je kunt ze ook nooit om een technische boodschap sturen. We hebben hierop iets creatiefs bedacht. De groene verf is gemengd met blauwe verf. Het mengen werd gedaan door steeds het ene blik verf in het andere blik te kieperen en dat leidde tot een leuk rondedansje met drie verfdrums.

Met veel enthousiasme zijn we met een aantal ploegen bezig gegaan om deze fijne mix van groen en blauw op de muur aan te brengen. Helaas werd dit mooie blauwe vlak ontsierd door de gele ondergrond. Al snel groeide het idee dat de lokalen eertijds gebruikt werd als keuken waardoor de verf niet hechte. Door de gebrek aan stroom (al weer) zijn we niet bij machte geweest om de muren schoon te spuiten. Willem kwam langs om het werk te inspecteren had hier helaas geen boodschap aan: JE MOET DE VERF DIK OPSMEREN!!!, zei hij schuchter na een wel gemeend: Mag ik even vervelend zijn. De les werd in dank aanvaard maar het hielp geen zier. Uiteindelijk hebben we de muur twee keer gesausd. Andy Ozman (chairman of the board) was als altijd graag bereid om te helpen wat leidde tot een heftig conflict met onze welgewaardeerde Marianne. Hij bleek de omlijning van het schoolbord weg te halen terwijl het nog niet voor een tweede keer was geverfd.

Het “mens erger je niet” is afgemaakt door de kinderen van Yusuf. Het dambord is opnieuw geverfd, de donkere kleur was namelijk alweer versleten (twee dagen).

Inmiddels arriveerde de vertegenwoordiger van het plaatselijk stroombedrijf met de rekening voor geleverde energie. Vriendelijk vroeg Yusuf hem waarom hij zoveel moet betalen voor het niet leveren van stroom. Er werd hartelijk gelachen. Ook deze man bedankt ons hartelijk voor het goede werken. Er zijn ook twee plafondplaten aangebracht onder de bezielende leiding van Dick. Geholpen door drie toeschouwers en dit duurde wel drie uur voordat het zat. Ook vandaag zijn er weer twee lokalen afgemaakt.

Cees, Paula, Dick, Jeroen, Margreet en Marianne kregen de mogelijkheid om met de werkmansbus terug te gaan naar het hotel waar de gieren kippenvel werden gevoederd. De gieren hebben een klein hoofd met een gigantisch lichaam. Ook waren er diverse soorten roofvogels aanwezig die midden in de lucht een opgegooid velletje mee pikten. Dit was best indrukwekkend.
Marianne werd aangesproken door één van de mannen die de vogels voerden en deze bood aan om met een stel geïnteresseerden naar het naastgelegen natuurpark te gaan.

Cees, Margreet en Marianne besloten om van deze gelegenheid gebruik te maken, dit was een top uurtje.

Op het strand werd er juist door diverse vissers een net ingehaald, hierin bevonden zich verschillende soorten vis: baraquda’s, pijlstaartroggen, ladyfish, botervis, tonijn en krabben. Na 10 minuten over het strand te hebben gelopen kwamen we bij het park aan, apennootjes gekocht en de bushbush in. Het was ongelofelijk waar alle apen vandaan kwamen, ze sprongen van schouder tot schouder. We kregen de indruk dat Cees het in zijn broek deed of schrok hij gewoon? De gids was erg enthousiast en blij dat we op de uitnodiging waren ingegaan. Naast de twee soorten apen hebben we ook een specht, ijsvogel, neushoornvogel en nog andere vogels gezien. Prachtig! We zijn er erg blij mee dat we van deze gelegenheid gebruik hebben gemaakt.

Bij de afterborrel vertelde Kaddy haar levensverhaal, wat indruk maakte op iedereen! Zij wordt door Thom en Willem gesponsord. Ze krijgt de kans om op haar 22ste jaar middelbare school verder af te maken en haar zoontje (3 jaar) zal binnenkort naar de school gaan die wij aan het opknappen zijn.

Daarna vroeg naar bed, voor sommigen drie uur ’s morgens, want morgen vertrekt de bus om 6.00 uur voor onze excursiedag.

Dit bericht is geplaatst in Gambia 2012. Bookmark de permalink.