Vrijdag 29 maart

Alweer vroeg op, het wordt een gewoonte, en ondanks het late uur gisteravond is iedereen ruim op tijd bij het ontbijt en stipt om 07,30 bij onze taxi.

Gisteravond hebben we uitbundig gevierd, het was een geweldig feest. Margreet en Wim B zijn bezig geweest met de voorbereidingen van de Benachin, Kaddy had een disc jockey geregeld die Ndaga muziek ten gehore bracht, ( als jullie willen weten wat dat is, zoek op internet, zet de stereo op standje 10, maak je niet druk om vervormingen, dan krijg je een kleine indruk.) Helaas kwamen de genodigden niet allemaal opdagen maar de lokale bevolking heeft dat meer dan goedgemaakt. Vooral de jeugd was in grote getallen aanwezig en maakten er een dolle boel van, bij het uitdelen van de meegebrachte ballonnen gingen ze helemaal door het lint, er was geen houden meer aan.

De maaltijd was heerlijk en overvloedig, we konden nog niet de helft op van wat er allemaal werd voorgeschoteld. Dat kwam helemaal goed uit voor de kinderen, die aten zelfs de vissenkoppen op. Voor ons was het een feest om te zien en ervaren hoe er uitbundig is gegeten, gedanst en gedronken.

De compound is in de nacht geheel schoongemaakt en opgeruimd, de familie heeft bijna niet geslapen om er maar voor te zorgen dat wij weer aan het werk konden.

De lokale bouwvakkers waren al volop bezig, de cementmolen maakte alweer overuren. Ons werk bestond uit het schilderen van de container, dat schiet al goed op ondanks de onmenselijke omstandigheden waaronder Henny en Margreet moeten werken, je zult het maar moeten doen, 40 graden, geen zuchtje wind en een kwast die constant aan de wand blijft vastzitten.

Gert en Jeroen hadden weer een makkie op het dak van de container, lekker in de zon met een fris windje, ze waren dan ook niet echt uitgeput aan het eind van de dag.

Wim S en Willem R zijn druk in de weer geweest met het trekken van de electra kabels door de aangelegde pijpen, ook in de brandende zon. Wim B heeft de provisorisch opgestelde vlaggenmasten op professionele wijze opgesteld met beton en rioolbuizen, Jan was weer op pad met de plaatselijke schone om inkopen te doen, hij blijft wel steeds langer weg? En Cees en Etienne hebben zich onledig gehouden met het maken van stelkozijnen. Ze worden nog volleerd bouwvakkers.

Voor de lunch weer terug naar het hotel en het bier, en na de lunch de groep gesplitst.

Margreet, Henny, Wim B, Wim S en Gert zijn op ontdekkingsreis geweest naar de plaatselijke middenstand oftewel de Serrekunda local market. Veel rauw vlees, lichtelijk stinkende vissen en veel, heel veel vliegen vormden een ware uitdaging. Vandaar dat zij na afloop zich moed moesten indrinken in de lokale taveerne. Wij, de bouwers hebben ons weer uitgesloofd en moesten na een middag hard werken zelfs wachten op de hereniging.

De avond is voorbijgevlogen en morgen onze laatste bouwdag, daarna mogen de lokale arbeiders onder leiding van Omar en Lamin, het eerste gebouw verder afwerken.

Dit bericht is geplaatst in Gambia 2013. Bookmark de permalink.