Dinsdag 25 februari 2014

Vandaag de eerste bouwdag voor de nieuwelingen. We kwamen rond 8.00 uur aan bij de school. Gisteren was er ruw weg afgesproken wat iedereen ging doen. Wel is het even wennen waar alles staat, wie er verantwoordelijk is en wie er nu allemaal helpen. Er lopen zo veel mensen rond. Iedereen pakte wat hij nodig had en ging aan het werk. Ongelooflijk hoe vlot dat allemaal gaat.

 

Jan en Gerben begonnen aan het leeghalen van de volgelopen pijpen. Deze waren vorig

jaar gelegd maar door het regenseizoen volgelopen met aarde. Dus die moeten leeg. Wat een hels karwei. Ze waren aan het graven met scheppen en pikhouwelen. Dit alles in de volle zon want waar zij aan het werken waren was geen beschutting.

 

Etienne en Pauline namen de leiding over het schilderwerk en hier hielpen Lia en Els mee. Eerst werd het primeren afgemaakt waarna ze verder gingen met de licht blauwe verf.

 

Dick had overleg met de lokale lassers over het ontwerp van de toekomstige schoolbankjes/tafels. Er werd druk overlegt, gepast en gemeten. Kinderen werden gevraagd om te assisteren want alles moet natuurlijk perfect zijn afgesteld. Nadat dit overleg klaarwas nam Dick de aansturing op zich van de metselaars. Ze waren namelijk bezig met het metselen en op hoogte brengen van de muren in het toilet gedeelte.

 

Wim begon met het verder uithakken van het “kerk”raam in 1 van de rustruimtes. Deze ruimte was nog al donker dus was er besloten om er een extra raam in aan te brengen. Eerst met een boor gaten boren om zo de vorm van het raam uit te zetten. Daarna werden deze gaten met elkaar verbonden en zo kwam er steeds meer de vorm van het raam te voorschijn.

 

Ik zelf ben deze ochtend met van alles en nog wat bezig geweest. Samen met de kinderen heb ik het school terrein opgeruimd. Plastic, hout, metaal, papier, stenen en allerlei andere rommel die rondslingerde hebben we naar de brandstapel gebracht. Dit alles onder een het genot van kinderliedjes in het lokale dialect. Ook moest het terrein om de school heen geëgaliseerd worden. Dit deden een aantal lokale werknemers en Lamin (de broer van Kaddy). Ik moet toegeven een hele klus om deze mannen aan te sturen.

 

Willem ging winkelen en hij nam Arjen en Daniël mee. Nu dacht ik persoonlijk dat mannen niet van die winkel types waren. Ze zouden niet zo lang weg blijven dachten ze. Nou daar zaten ze mooi naast. Om 13.00 waren ze pas weer terug bij de school. Ze waren naar heel veel verschillende winkeltjes geweest in de omgeving om de benodigde materialen te verzamelen. Helaas hadden ze nog steeds niet alles maar ze waren er wel klaar mee.

Nadat alle boodschappen waren uitgeladen gingen we naar het hotel om te genieten van de welverdiende lunch.

 

Terug aangekomen bij de school na een heerlijke lunch. Gingen de meeste verder met hun werkzaamheden.  Arjen, Daniël en ik begonnen met het aanleggen van de pijpen voor het elektra. In middels was Wim zo ver dat het raam er uit kon. Hij en Dick aan de ene kant duwen en Lia met een 4 jongens aan de andere kant het raam opvangen. Het raam kwam er in zijn geheel uit.

Het tweede lokaal was aan het eind van de dag helemaal geschilder.

Wat is er vandaag een werk verzet.

Dit bericht is geplaatst in Gambia 2014. Bookmark de permalink.