Verslag Gambia vrijdag 13 februari

Gambia vrijdag 13 feb

Gisteren gezellig feestje gebouwd op de compound. Er was live muziek, hetgeen in gambia vaak neerkomt op een DJ met een gigantische geluidsbox – of twee – die zwaar wordt overstuurd door de voorversterker vol open te draaien. Dat resulteert in een geluid dat rocksterren in vervlogen jaren bewerkstelligden door de luidsprekers aan flarden te snijden. Die wisten nog niet van hiphop en aanverwanten. Willem redde de situatie door duidelijk te maken wie er betaalde voor de muziek; het geluidsniveau in stapjes terug te schakelen en zijn eigen speellijst verplicht te stellen. De master of ceremonies heeft de rest van de avond stug achter de apparatuur gestaan en knopjes gedraaid, maar dat had gelukkig geen enkel effect op de kwaliteit van de muziek.

Wat ik gisteren nog vergat te vertellen: de trip naar het Samsung service center bleek voor niets. Het toetsenbord moest vervangen. Daar was ook weer een adresje voor en het kostte waarschijnlijk zo’n 2.000 dalasies. Een prijs waarvoor je op de zwarte markt beslist een werkend tweedehandsje zou kunnen kopen. De laptop hebben we afgeschreven. Temeer omdat Willem aangaf dat er op de compound nog een stuk of zes laptops lagen in een koffer van Kaddy. Dat bleken er uiteindelijk vier te zijn. Een daarvan hebben we tot hoofdmachine gebombardeerd. Een tweede – mini – is ook bewaard. De rest komt terecht bij het oud vuil.

Overdag hebben we zo lekker doorgewerkt dat we morgen vrijaf hebben. Het nieuwe lokaal en het huis van Kaddy staan. Er is stromend water, riolering en elektriciteit. Op de vloeren en wanden liggen respectievelijk hangen prachtige tegels. Er is een douche en een keuken geïnstalleerd en een toilet. De wanden zijn gesausd en de lerarenkamer bevat een schoolbord, bankjes, een kast, twee tafels langs de wand en een tafel voor de leraar.

Jan en ik hebben de computers en beeldschermen geïnventariseerd, schoongemaakt en getest. Wat niet meer te redden viel hebben we aan de kant gezet. De rest hebben we ingepakt in folie en in een kist gezet. Zodra er een goede plek voor is, zullen ze worden uitgepakt en gemonteerd. Het meeste werkte nog. Zoals gezegd hebben we één laptop aangewezen als laptop voor Kaddy. Die kan worden gebruikt om gegevens met Nederland uit te wisselen. Daarvoor kan Kaddy haar telefoon als wifi acces point gebruiken. Dat hebben we getest en laten zien. Ook hebben we de printer/scanner aangesloten op de laptop en de binnen gesmokkelde computer. Daarmee hebben we het complete School Managers Manual ingescand die we van schoolinspecteur Kouyaté tere inzage hadden gekregen. De inspecteur kwam gisteren ook nog even langs om een kandidaat leraar te promoten. Dat wordt in overweging genomen. Mr. Koyaté maakt veel werk van onze school. Hem direct voor het hoofd te stoten zou niet handig zijn.

Ondertussen hebben onze teamgenoten het gereedschap overgebracht van de container naar de servicegang van het eerste gebouw, dat deze week is voorzien van extra vloeren en rekken. Er verdween teveel kostbaar gereedschap. Els heeft een inventaris opgemaakt. Hopelijk heeft ze er ook een kwaliteitsbeoordeling bij gezet. We hebben veel van hetzelfde maar ook weinig tot niets van veel andere dingen.

Tegen zessen hebben we ons in onze oranje werkshirtjes gehesen en heeft chauffeur Yaya de statiefoto’s genomen. Eerst op de veranda, daarna in de schoolbankjes van het nieuwe klaslokaal. Er stond de hele dag al een briesje. Tegen de tijd dat we opstapten zorgden die voor aardig wat stofhoosjes.

‘ s Avonds zijn we opnieuw opnieuw in de taxi gestapt om met zin allen uit te gaan eten op de strip. Ditmaal bij de Scala, gerund door een Deense. Het eten was prima, de bediening uitstekend. Binnen een mum van tijd stond er voor de hele groep eten en drank op tafel. Toen we alle gasten hadden verjaagd zijn we zelf ook maar opgestapt. Daarna in het hotel nog een afsluitende borrel genomen. Daar was de bediening weer ietsje minder. We moesten het zelf uit de bar pakken. Helaas wist niemand hoe een cappuccino te maken. Dan maar een cointreau.

Morgen zullen we elkaar toevalligerwijs treffen bij het ontbijt rond negen uur. Daarna zullen we afspreken om over het strand richting Senegambia te lopen om daar in het hotel een kopje koffie te drinken. We zullen nog wat contactgegevens uitwisselen met een Belgische groep die een technische school runnen. Daarna wordt de dagindeling wat minder voorspelbaar.
Net na middernacht het vliegtuig in en de Hollandse kou tegemoet.

Dit bericht is geplaatst in Gambia 2015. Bookmark de permalink.