Verslag / Verantwoording 2014 Opening KALOBA school

15 september 2014 GRAND OPENING  Kaddy Jatou Nursery & Lower Basic School

foto 1

Maandag 15 september 2014, door Sanabou

Even voorstellen, Mijn naam is Sanabou en ik ben per 1 september 2014 verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs aan de KJN school. Deze week heb ik eindexamen gedaan aan het Gambian College voor de opleiding tot Secondairy Teacher. Als gekwalificeerd leraar mag ik nu tijdelijk de school gaan leiden en dat doe ik nu samen met Kaddy die verantwoordelijk is voor de organisatie- de bouw- en de financiën.

In mijn toespraak tijdens de opening vandaag ben ik ingegaan op de noodzaak tot voltooiing van de school tot niveau zes en heb de sponsoren, maar ook de lokale overheid bedankt voor hun inspanningen om scholing te brengen in onze regio, speciaal voor kinderen die zonder deze school geen mogelijkheden hadden voor een opleiding.

Omdat het vanaf nu alleen maar draait om de kinderen en hun opleiding laat ik nu het woord over aan de schoolgaande kinderen en de sponsoren die deze school mogelijk hebben gemaakt en vertrouw erop dat deze school kwalitatief en kwantitatief een grote rol gaat spelen in deze regio.

Maandag 15 september 2014, vandaag voor het eerst naar school,                             door RamaToully

Onze school is geopend, we hebben een machtig mooi feest gevierd met heel veel belangrijke mensen en ook vier witte mensen uit Nederland die de school met hun sponsors hebben gebouwd.

Het feest begon met de voorbereidingen voor het eten van alle mensen die belangrijk voor de school zijn en dat zijn er nogal wat, alle ouders, het stadsbestuur, de Alkalo en de Village Chief, de Imam en enkele mensen van het Ministerie van Education. Op de markt is heel veel gekocht, rijst, groente, kippenpoten en allerlei ingrediënten om Benachin te maken. In totaal waren er wel 100 mensen die kwamen eten. In grote potten is alles gekookt en klaargemaakt.

foto 3De Imam heeft tijdens de gebedsdienst om de school in te zegenen alle ouders opgeroepen om hun kinderen naar onze school te sturen. Nu zijn er al 62 kinderen aangemeld maar we kunnen er nog veel meer hebben. Er zijn drie klassen klaar dus 100 kinderen passen daar gemakkelijk in. Alleen is het jammer dan de tafeltjes en stoeltjes die uit Nederland onder-weg zijn, niet op tijd hier waren. Die komen nu aan het eind van de week. (zeggen ze).

Wel konden we spelen op de schommel en de wip die voor ons waren gemaakt. Eerst ging dat niet zo een – twee – drie, wij zijn dat niet gewend en het is best eng de eerste keer. Maar uiteindelijk moesten we vechten om een plaatsje op de schommel en met z’n allen op de wip is ook heel leuk.

foto 4foto 5

Bij de officiële plichtplegingen zijn er veel mensen geweest die wat moesten zeggen of dachten dat er wat gezegd moest worden, dat duurde best lang. Na al dat officiële gepraat mochten wij tonen wat we al in de vakantie hebben geleerd. Ja zeker – tijdens onze vakantie mochten we al naar school om te wennen en om te testen of alles wel werkte. We hebben al tien dagen les gehad van meester Cie en in die tien dagen het alfabet geleerd, geleerd tot tien te tellen en enkele liedjes te zingen.

Dus hebben we gezongen, en gezongen en gezongen totdat we mochten dansen.

Dinsdag 16 september, de eerste echte schooldag. Door Ebrima

Vet – Gaaf – Cool en Super. We hebben ons eigen doel! Nu kunnen we voetballen met een eigen grote mensen doel. Nou ja, we moeten dan wel de schommels even weghangen en wachten totdat de kleintjes uit geschommeld zijn, maar dan hebben we ook wel wat.

Wel jammer dat we geen goeie voetbal hebben en het moeten doen met van die ovale dingen die ze in Amerika als voetbal gebruiken maar dat verhoogd de pret alleen maar, je weet nooit welke kant dat ding opgaat als je hem wegschopt. Ze gaan wel lang mee die leren ballen, beter dan die plastic voetballen, die houden het nog geen dag uit.

foto 9Het is trouwens best moeilijk om de bal door de band te schoppen.

Woensdag 17 september, MIJN eerste schooldag, door Kumba.

Eindelijk, ik mag ook naar school. Zoals ik jullie al eerder vertelde was ik er niet gerust op dat ik ook naar school mocht, ik moest voor mijn kleine zusje Jara zorgen. Nou, dat is allemaal goed gekomen, Mamma heeft de zorg voor Jara op zich genomen zodat ik naar school kan. Dat ik nog geen schooluniform heb is wel even lastig, Pappa had hier geen geld voor en nu moeten we maar kijken hoe dat gaat lopen. Het belangrijkste is dat ik naar school kan door een sponsor uit Zeist. Ik weet niet waar dat ligt maar daar kom ik nog wel achter.

Vandaag heeft meester Cie ons het alfabet verder geleerd, voor mij was dat de eerste keer maar ik kan nu al tien letters. Mijn vriendjes en vriendinnetjes kennen nu al de dagen van de week, maar dat leer ik ook heel gauw hoor.

foto 10Ook het speelkwartiertje is heel leuk met al mijn vriendinnetjes, we rennen heel wat af.

Donderdag 18 september 2014, door meester Cie.

Even voorstellen, ik ben meester Cie en geef les aan kinderen die nooit eerder op school hebben gezeten. De gemiddelde leeftijd van de kinderen in mijn klas is 4 of 5 jaar. Zelf heb ik de Secondary school gevolgd en heb ik één jaar gestudeerd aan het Gambian College voor mijn diploma Primary Teacher, helaas heb ik door geldgebrek die studie moeten afbreken, nu heb drie jaar ervaring in lesgeven aan kleine kinderen en ben per 1 september jl. begonnen als leraar op de KJN school.

Zelf heb ik één kind, een jongetje van 2 jaar nu en ik neem mijn zoon overal mee naartoe, zelfs mee in de klas.

De eerste twee weken hebben we uitgeprobeerd wat de beste opstelling van de bankjes was, hoeveel kinderen er in de klas passen waarbij zij en ik nog voldoende bewegingsruimte hebben. Dat blijken er 45 te zijn. We hebben inmiddels 62 aanmeldingen en moeten dus de tweede klas gaan inrichten. Als het goed is dan komen de bankjes en stoelen uit Nederland vanavond aan en kan de klas morgen ingericht worden.

Het is erg prettig om les te mogen geven in deze mooie school, door het bouwconcept wordt het nooit erg warm, wel hebben we af en toe wat last van de regen, zeker als die bijna horizontaal waait tijdens een onweersbui. Deze kleine ongemakken zullen vast en zeker binnenkort wel opgelost worden.

foto 12

Ik ben erg blij dat wij gebruik kunnen maken van het Anglia pakket Cool dat vanuit Nederland gesponsord is, het is een prachtig leermiddel, duidelijk, eenvoudig en snel te bevatten voor zowel de leerkrachten als de kinderen en garandeert een kwalitatieve opleiding. Ik zal er erg zuinig op zijn

Vrijdag 18 september 2014 door Rocky

Haha, maandag naar mijn nieuwe klas, krijg ik een eigen bureau met een eigen stoel, wat een verwennerij. Dat komt zo:

Gisteravond is de eerste zending schoolbankjes en stoelen bij onze school afgeleverd, dat gaf wel een hele heisa dat vrachtwagentje door de modder en blubber, hij kwam om de 100 meter vast te staan maar het is gelukt. Tot tien uur in de avond zijn we met zijn allen in de weer geweest om de spulletjes uit te laden en op te slaan in het grote lege klaslokaal.

foto 13

Vanochtend is de tweede zending afgeleverd waarbij ook de kasten en grote tafels zijn gebracht.

En deze ochtend zijn Cees, Daniel, Jan en Willem druk in de weer geweest om 40 tafeltjes en stoelen in elkaar te zetten. Dat is allemaal gelukt en ze hebben zelfs nog twee lokalen weten in te richten zodat we maandag kunnen starten.

foto 14    foto 15

Het werd nog even spannend omdat Cees, Daniel en Jan vanavond alweer terug moeten naar Nederland en Willem vertrekt morgen maar om drie uur stond alles op zijn plaats en kon het afscheid nemen beginnen.

foto 16

Zo ziet dat er nu dus uit, klaar om bezet te worden door ons, ik kan haast niet wachten zo blij ben ik.

Maandag 21 september 2014 door Kaddy.

Weer rust, de bouwreizigers zijn weer naar huis en de school is gevuld met kinderen. Er wordt nog door twee mensen gewerkt aan het volgende gebouw maar dat verstoort de school niet.

Er zijn nu twee schoolklassen in werking, meester Cie heeft gemiddeld 35 kinderen en Sanabou is gestart met 30 kinderen. In totaal hebben we nu 82 aanmeldingen.

De samenstelling van de klassen wisselt nogal eens, de kleintjes komen niet elke dag naar school, die routine moeten zij en hun ouders nog leren. Gelukkig dat ook in de moskeeën de imams regelmatig de ouders oproepen om hun kinderen naar school te sturen.

Ik heb inmiddels een schoonmaakster ingehuurd om tijdens de lessen de toiletten schoon te houden, de kleintjes weten nog niet precies waarvoor alles dient en doen hun behoeftes op de meest vreemde plaatsen, wel – dat moeten ze dus ook leren en om nare luchtjes te vermijden hebben we nu dus een schoonmaakster.

Ook onze conciërge Lamin bezoekt inmiddels zijn school in Westville en komt middags naar onze school om zijn taken uit te voeren en te helpen bij de bouw van het volgende gebouw.

foto 17Alle materialen voor de toekomstige klassen hebben we afgelopen vrijdag en zaterdag nog opgeslagen in een van de kleine klaslokalen. We hebben nu dus schoolbankjes en stoelen voor nog eens twee schooljaar en zien de toekomst dus vol vertrouwen tegemoet.

Langs deze weg wil ik heel graag iedereen bedanken voor alle moeite en het geld dat zij aan onze school hebben besteed en ik verzeker hun dat ik mijzelf voor 100% inzet om deze school tot een succes te maken.

Ook doe ik een beroep op onze sponsoren om mede sponsoren te zoeken voor onze kleintjes, help ons alstublieft met schoolgeld, er zijn hier heel veel ouders die hun kind graag naar school willen sturen maar niet het geld hebben om het schoolgeld te betalen.

Voor een bedrag van 250 Dalassi per maand ( € 5,00) sponsort u een kind met schoolgeld en een warme schoolmaaltijd. Via deze link kunt u het donatie formulier downloaden, ook kunt u het formulier per post aanvragen bij de secretaris Willem Rijnboutt op telefoonnummer 06-23603378.

Ik hoop dat ik u of uw vertegenwoordigers hier op school mag verwelkomen, de stichting organiseert voor februari 2015 weer een bouwreis en uw aanwezigheid wordt zeer gewaardeerd.

Namens alle kinderen en ouders, heel hartelijk bedankt en hopelijk tot ziens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs ons dat je geen bot bent: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.